Tässä pieni opas materiaalien ja sertifikaattien ihmeelliseen maailmaan.

EN-71

EN-17-testi ja -sertifikaatti on Euroopan Unionin leluilta vaatima turvallisuus- ja myrkyttömyystesti.

Eco-Lable

Eco-Label-merkintä takaa, että tuotteen materiaalin päästöt ilmaan ja veteen materiaalin tuotannon aikana on minimoitu. Lähes mille vaan kuidulle on mahdollista myöntää EU-kukka. Kaikille materiaaleille on asetettu rajoitukset, paljonko kyseinen materiaali saa sisältää haitallisia kemikaaleja. EU-kukka ei ole kuitenkaan tae luomutuotannosta.

GOTS

Global Organic Textile Standard on laaja tekstiilien ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka kattaa koko tuotantoprosessin luonnonmukaisesti viljellystä raaka-aineesta koko tuotantoketjun läpi lopulliseen tuotteeseen asti. Huomioon otetaan myös ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Vain luonnonmukaisesti viljellyt luonnonkuidut (väh. 95%) voivat saada GOTS-sertifioinnin. Sertifikaatti myönnetään myös itse tuotteelle, ei pelkälle materiaalille. Tämä tarkoittaa, että koko tuotantoprosessi täyttää ekologiset ja eettiset kriteerit. Lisää sertifikaatista sen myöntäjän EcoCertin sivuilta.

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki takaa, että tuoteen koko tuotantoprosessi täyttää vaatimukset ympäristöystävällisyydestä, terveysvaikutuksista, eettisyydestä ja laadusta. Joutsenmerkin voi saada luonnonkuidusta, tekokuidusta tai nahasta valmistettu tuote.

Luomupuuvilla

Ekopuuvilla, organic cotton, luomupuuvilla. Puuvilla on kasvatettu ilman torjunta-aineita ja petrokemiallisia lannoitteita. Tuholaistorjunnassa käytetään tuholaisten luontaisia vihollisia. Maailmassa viljeltävästä puuvillasta vain hyvin pieni osa on viljelty ekologisesti, jonka vuoksi luomupuuvillaiset vaatteet maksavat huomattavasti tavallista puuvillaa enemmän.

Hintaa lisäävät myös materiaalin lisäksi mahdolliset sertifikaatit. Esimerkiksi GOTS-sertifiointi vaatii koko tuotantoketjulta ekologisuutta kun taas esimerkiksi monen ison brändin käyttämä OE 100 -sertifikaatti takaa vain materiaalin myrkyttömyyden ennen tuotteeksi valmistamista.

Öko-Tex

Öko-Tex 100 on tuoteturvallisuusmerkki, joka takaa, ettei valmiissa tuotteessa haitallisten kemikaalien määrä ei ole ylittänyt Öko-Tex 100:n määrittämiä raja-arvoja. Nämä raja-arvot on jaettu neljään eri ryhmään (perusteena se, kuinka lähellä ihoa tuotetta käytetään). Öko-Tex ei ole tae luomutuotannosta.

Öko-Tex 100 -sertifikaatin lisäksi on olemassa Öko-Tex 1000 ja Öko-Tex 100Plus -sertifikaatit, jotka kattavat kemikaalien lisäksi mm. tuotannon energiankulutuksen ja eettiset työolot. Lisää Öko-Texistä.